Verlangen

Ter overdenking: iedereen draagt bewust of onbewust een diep verlangen in zich. Maar wat is verlangen? Een verlangen is een diepe wens die je roept; het is datgene dat je een blij gevoel geeft als je er een beeld van maakt. Het staat in verbinding met wie jij wezenlijk bent. Sommige mensen zijn al bezig om vorm te geven aan dit diepe verlangen, maar vele anderen zijn dit vergeten of hebben het weggestopt en leven vanuit hun hoofd of wat anderen van ze verlangen. Ook zij dragen dit diepe verlangen in zich, maar het laat zich vooral zien in een gevoel van vastzitten. Weten dat het anders kan en mag, maar niet weten hoe.

De reis van het leven is een reis naar het vormgeven aan je diepste verlangen, manifesteren wat je hier op aarde wilt doen. Dat kan spannend zijn en vraagt moed en lef omdat je hoofd vaak niet weet hoe dit moet. Alleen je hart weet de weg en vraagt van het hoofd om een stapje opzij te doen. Ons verlangen is om anderen in contact te brengen met dit verlangen, daarom gaan we in 2018, naast onze verschillende thema driedaagse, ook met twee groepen een langere reis maken om dit diepe verlangen te ontdekken en vorm te geven. Ga je mee?

Groepsproces

We horen mensen soms ‘snel’ zeggen: iets in of met een groep doen is niets voor mij; voor mij geen workshop of Retreat, ik ga liever individueel.

We zijn net (december 2017) weer terug van een inspirerende Retreat in Baarlo. Wat is het altijd weer bijzonder krachtig om met een groep te mogen werken. Ook al heb je allemaal je eigen pad te gaan met je eigen persoonlijke omstandigheden, vele thema’s zijn universeel en is het zo fijn om herkenning te vinden in elkaar. Te voelen dat je niet de enige bent die met dingen worstelt of vastzit in bepaalde patronen en situaties.

Door het samenkomen met anderen word je gespiegeld in dingen die aan het licht mogen komen, want je bent niet voor niets juist met deze mensen bij elkaar. Ieder doet zijn eigen deel, maar door het deel van ander word je ook weer geïnspireerd. Dat versterkt alles wat tijdens de Retreat mag gebeuren enorm. We hebben nu eenmaal allemaal onze eigen blinde vlek en anderen nodig om het licht te laten schijnen op die delen van onszelf die we (nog) niet kunnen zien.

Dat is voor ons de reden dat we diverse mensen adviseren om toch te overwegen om een workshop of Retreat te gaan doen en te profiteren van de groepsenergie en het groepsproces. Hoe is dat voor jou?

Een Midlife crisis voorkomen door te gaan puberen?

Sommigen zeggen Het moet niet gekker worden, terwijl anderen aan het denken gezet worden en voelen dat er een waarheid in zit.

Behoor jij tot de eerste of tot de tweede?

Meer weten over het antwoord, lees dan het boek Breathfulness, het enneagram en de levensfasen of kom naar de avond Enneagram en de levensfasen.

Jaargetijden

De cyclus van de vier jaargetijden beweegt zich in een natuurlijk ritme. De lente als het prille begin, de tijd voor ontkieming en groei. De zomer voor rijping en tot volle wasdom komen. De herfst om te oogsten, te laten gaan en af te ronden. De winter om tot rust te komen en de kiem te leggen voor een nieuwe cyclus.

De cyclus van de vier jaargetijden doorloop je niet alleen jaarlijks door middel van de seizoenen, maar doorloop je continue in je gehele leven. Het leven is constante groei door beweging en ervaringen.

De herfst

De periode om de oogst binnen te halen en te laten gaan wat niet meer vastgehouden hoeft te worden. Datgene laten gaan wat ‘klaar’ is en zijn waarde in deze vorm heeft gehad.

Zoals de boom die het leven rustig naar binnen trekt, waardoor de bladeren langzaam verkleuren en van de boom afvallen als de tijd rijp is. Soms gebeurt dit heel geleidelijk en soms zijn er heftige stormen voor nodig.

Zoals de boom stormen zal moeten weerstaan, zal je ook moeten omgaan met de reacties uit de buitenwereld als jij authentieker wordt. De boom geeft zich eraan over, omdat de boom ‘weet’ dat het een natuurlijk proces is om het oude te laten gaan en plaats te maken voor het volgende. Als mens wordt dit proces beïnvloed door onze ingesleten gedachten en gevoelens van angst.

Ontdekken

De herfstperiode is dus een belangrijke periode om verder te ontdekken en te laten gaan wat niet meer bijdraagt en zelfs belastend voor je is. Laat het gaan in dankbaarheid, het heeft ooit een (dienende) rol gehad, alleen nu niet meer. De herfst als voorbereiding op de winter, waarin je helemaal naar binnen kunt keren. Dit betekent niet dat je je in deze perioden moet isoleren en het alleen moet doen. Naar binnen keren betekent steeds meer neutraal kunnen waarnemen wat er gebeurt en wat dat met je doet. De ander kan hierin juist ondersteunen en als spiegel of klankbord fungeren, maar je moet daar wel voor open staan of een juiste actie in nemen. Dus is het (en misschien juist) in deze periode belangrijk om in contact met de buitenwereld te blijven en als het nodig is contacten en activiteiten op te zoeken die je in deze fase ondersteunen.

Zoals alle jaargetijden is ook de herfst een prachtige en waardevolle periode. Zoals je mag genieten van de veranderende kleurenpracht van de bomen, mag je ook genieten van het integreren van alle verschillende opgedane kleurrijke ervaringen om steeds krachtiger en authentieker te worden.

Wat is voor jou persoonlijk de betekenis en de rol van herfstperiode?

De grote waarde van kleine dingen.

Onderweg naar onze eindbestemming Wenen belanden we in een prachtig stadje in de Beierse Alpen. Willekeurig uitgezocht op de kaart, niet wetend waar we terecht zouden komen. We parkeren de auto, zoeken het centrum en gaan op zoek naar een leuke slaapplek. Onder het genot van een cappuccino bellen we een paar adressen en kunnen terecht in een klein pension in een dorpje verderop. Blij dat we een plekje gevonden hebben besluiten we de spullen te brengen en dan weer terug te komen, want er valt nog veel te zien en te ontdekken in dit prachtige stadje.

Weer terug in het centrum komen we langs een kapsalon waar de kapper mijn aandacht trekt. De kapsalon is leeg, hij ziet ons ook en een kort moment hebben we oogcontact. Hij komt naar buiten en we raken in gesprek, half Engels, half Duits, maar we begrijpen elkaar. Het voelt goed en besluiten naar binnen te gaan. Waarom ook niet…

Iets in hem straalt en als hij begint te knippen en te scheren gaat hij helemaal op in zijn werk. Doelbewust, kordaat, maar vol passie en enthousiasme, precies wetend waar hij mee bezig is. Even zus, even zo, even dit, even dat, een echte artiest! Iemand die zijn vak met aandacht, liefde maar ook zorgzaamheid uitoefent. Een genot om te zien en te ondergaan. De tijd vliegt, jammer het is te snel klaar…

We rekenen af, nemen afscheid en lopen blij naar buiten omdat hij met hart en ziel en zijn volle aandacht zijn passie had gedaan!

Een mooi voorbeeld voor ons hoe inspirerend het is als je je passie leeft. Leef jij je passie al? Wat ga jij doen om je passie te leven?

Out of the box

De wereld van het kind is out of the box denken, terwijl in de wereld van de volwassenen het veelal in the box denken is geworden.

De zomerperiode creëert vaak ruimte om even van afstand naar bepaalde zaken te kijken, een soort reflectie op wat er gaande is, in jezelf en om je heen. En dan is het out of the box denken misschien wel dé mogelijkheid om inspiratie om te doen, nieuwe ideeën te genereren en plezier te krijgen in vrij denken en kijken naar wat was, is en komen gaat.

Tip voor jou?…

0 Shares