Samen is er veel mogelijk

Drie reisverhalen: hoe het begon

In december 2017 kreeg ik het idee om mijn overtuiging Mensen hebben het van nature in zich dat ze elkaar spontaan en zonder betaling willen helpen uit te testen. Om dit te realiseren kwam het idee kwam op om drie postpakketjes naar verschillende adressen te versturen zonder gebruik te maken van de reguliere weg.

Uitkomst

Het experiment leverde deels de verwachte uitkomst op, maar toch ook deels een wel enigszins verrassende ‘conclusie’: samen is er veel mogelijk! In iedereen is van nature onvoorwaardelijkheid aanwezig; maar spiritualiteit niet altijd een waarborg om op elkaar te kunnen rekenen…

De start op 21 december

Drie pakketjes waren voorzien van inhoud (een lekker doosje chocolaatjes – Celebrations – om te vieren dat het pakketje aangekomen is?) en een label. Op het label stond de volgende instructie:

Hallo onverwachte deelnemer aan het experiment,
Dit is een pakketje dat bezorgd wil worden op het adres aan de andere zijde. Echter, het mag geen bezorging zijn via de reguliere weg (Post-L, DL, o.i.d.), maar alleen via via. Een bezorging door mensen die het pakketje een stukje mee nemen op weg naar de eindbestemming, omdat ze (toevallig) die richting op gaan. Ik geloof erin dat het mogelijk moet zijn dat dit pakketje uiteindelijk op zijn eindbestemming komt, omdat mensen het van nature in zich hebben om elkaar te helpen. Dus in dit geval met het bezorgen van dit pakketje.
Je doet dit door het pakketje mee te nemen als je in de richting van de eindbestemming gaat. Zodra jij op jouw bestemming bent aangekomen (al is het maar een paar kilometer verder in de richting van de eindbestemming -alle beetjes helpen), mag je het pakketje aan een volgende persoon geven, waarvan jij weet dat hij/zij ook in de richting van de eindbestemming gaat, waarna hij/zij het ook dus voor een gedeelte meeneemt en het weer doorgeeft, etc. totdat het uiteindelijk bij een persoon terechtkomt die et kan bezorgen op de eindbestemming. Noteer op de andere zijde van het pakketje de datum dat jij het hebt ontvangen en in welke plaats, want ik ben natuurlijk nieuwsgierig naar de uiteindelijke route van het pakketje en hoelang het onderweg is geweest voordat het de eindbestemming bereikt heeft.
Een experiment om aan te toe dat mensen bereidwilligheid zijn en als het nodig is van elkaar op aan kunnen!
Het plan was om naar drie verschillende gebieden in Nederland een pakket te versturen. Dat lukte, omdat ik zowel in Friesland, Overijssel als in Limburg bekenden heb wonen, dus de drie adressen waren zo gevonden.

Reisverslag Pakket 1 met eindbestemming Britsum

Ik heb gekozen voor een bestemming in Britsum, een plaatsje 8 km boven Leeuwarden. De start was eenvoudig aangezien mijn oudste zoon contacten had in Rotterdam en daar binnenkort moest zijn. Hij wilde het pakketje graag meenemen, want hij had direct een persoon in gedachten die ook weer veel mensen buiten Rotterdam kent, en dan met name richting Noord-Holland. De persoon die hij in gedachten had reageerde enthousiast, leuk en verrast en ze wilde direct meehelpen met de vervolgbezorging van het pakketje. Daarmee was de eerste aflevering gedaan: 21 december in Rotterdam

Door de kerstvakantie kreeg het pas op 8 januari een vervolg, omdat ze tijdens de vakantie niet op haar werk was. Het duurde nog ruim een week voordat het door iemand werd meegenomen. Diverse mensen hadden wel ‘adviezen’ en toegezegd het mee te nemen als ze naar hun familie zouden gaan, maar toch werd het niet meegenomen. Totdat uiteindelijk een collega gelijk enthousiast reageerde (ze vertelde ”hij ging er prat op dat dit experiment vast zou lukken omdat hij ook gelooft dat mensen geneigd zijn het juiste te doen”). Op 16 januari kwam het pakket in Den haag aan.

Het vervolg ging snel, hij had een collega die in het noorden (Alkmaar) werkt en die meteen mee wilde doen, ook hij was na een korte toelichting enthousiast en vond het ook wel een interessant (sociaal) experiment. Bij hem kwam direct het idee op om het pakket mee te geven aan zijn zoon die in Groningen studeert. Hij schreef: dat leek mij al een flinke stap in de goede richting: van Heiloo (bij Alkmaar) naar Groningen dus. Op 3 februari kwam het pakketje in Groningen aan.

Voor de studerende zoon was het erg makkelijk iemand te vinden en het pakketje mee naar Friesland te geven, want in Groningen wonen veel Friezen, gaf hij aan. Hij gaf het pakketje aan iemand die eerst een beetje verbaasd reageerde, maar hij hoefde haar niet over te halen.

Zo kwam uiteindelijk het pakketje op 9 april in Britsum aan en kon er genoten worden van de inhoud. Gevolgde route:
• 21-12-2017 Steenbergen
• 21-12-2017 Rotterdam
• 16-01-2018 Den Haag
• 28-01-2018 Heiloo
• 03-02-2018 Groningen
• 03-02-2018 Beesterzwaag
• 06-02-2018 Leeuwarden
• 03-04-2018 Leeuwarden
• 09-04-2018 Britsum

Reisverslag Pakket 2 met eindbestemming Borne

Ook voor dit pakketje was de start op 21 december. Ik wist meteen het eerste deel van de route, namelijk op 2e kerstdag zag ik mijn zus die in Zoetermeer woont, dus al een goed stuk op weg. De ontmoeting was echter wel in Middelburg, dus eerst kilometers de andere kant op, waarna het op dezelfde dag in Zoetermeer zou aankomen. Mijn zus had eerst een lichte aarzeling, maar haar dochter zag het wel helemaal zitten en kwam met allerlei oplossingen om eraan mee te doen. Zo werd het pakketje toch meegenomen. Later gaf ze aan dat het niet moeilijk was iemand te vinden. Haar schoonzus komt uit Hoofddorp en die heeft een vriendin in de buurt van Borne. Dus hoe snel zou het kunnen gaan!

En het bleek werkelijk heel snel te gaan, want zij ging in Barchem eten met vrienden uit Borne en die vonden het een leuk initiatief. Zij schreven later : we hebben met plezier het pakketje meegenomen temeer daar we haar goed kennen en ik heb het inderdaad persoonlijk gebracht; moest er wel twee keer voor rijden, daar ze de eerst keer niet thuis waren, maar geen probleem, het was bij ons in het dorp.
Uiteindelijk is het pakketje al na 19 dagen aangekomen!
Gevolgde route:
• 21-12-2017 Steenbergen
• 25-12-2017 Middelburg
• 25-12-2017 Zoetermeer
• 27-12-2017 Hoofddorp
• 01-01-2018 Hoofddorp
• 04-01-2018 Barchem
• 09-01-2018 Borne

Reisverslag Pakket 3 met eindbestemming Maastricht

Dit pakket startte op 21 december en werd meegenomen richting Tilburg, maar kwam een paar weken later weer terug. Het was niet gelukt om iemand te vinden die het mee wilde nemen. De mensen waar het aan gevraagd werd vonden het teveel moeite en waren vooral bezig met de gedachte hoe de volgende in de keten zou reageren. Er kwam onder andere de opmerking “Liever 6,95 betalen om geen gedoe te hebben.”

Hmmm…., maar geen probleem dacht ik meteen, want Jacquelien zou enkele weken later naar een spirituele bijeenkomst in Breda gaan en daar zijn ook altijd mensen aanwezig uit Oost-Brabant. Dus dat kon niet mis gaan. Echter, ook hier alleen mensen die bezwaren zagen (bijvoorbeeld de opmerking Stel dat iedereen dit gaat doen, dan…, dus ik doe het niet). Alle negen aanwezigen wilden het niet doen. Heel verrassend, want ik dacht dat deze groep heel open zou zijn voor dit initiatief en zou kunnen zien dat het ging om een experiment om samen iets tot stand te brengen.

Uiteindelijk is dit pakketje nooit verzonden, aangezien de geadresseerden in april op wereldreis gingen en inmiddels geen adres meer in Nederland hadden.

Drie reisverhalen conclusie

Dus drie verschillende verhalen, twee met een positieve uitkomst en een niet gelukt (uiteindelijk hebben we zelf de chocolaatjes maar opgegeten?). Voor mij toch wel het bewijs dat als het erop aankomt je op veel mensen kunt rekenen en er gezamenlijk zeker iets tot stand kan komen. Zeker als er creatief gedacht wordt vanuit kansen en mogelijkheden!

Er is een oud Afrikaanse gezegde: Als je snel wilt, doe het alleen. Als je ver wilt, doe het samen.

0 Shares