Je eigen pad en de invloed van de omgeving

Op 28 april 2018 doet Lieuwe Westra de onthulling dat hij tijdens zijn wielercarrière doping heeft gebruikt. Zijn verhaal komt mij bekend voor, doordat ik jaren geleden een van de grootste beloften in de Nederlandse wielersport in ons centrum kreeg. Samen met zijn ouders en wielercoach kwam hij langs om zijn zelfvertrouwen te versterken. Na een paar sessies vertelde hij mij zijn dilemma: moet ik doping gaan gebruiken? Dit kwam voort uit zijn ervaringen dat hij in wedstrijden ‘de beste van de rest is’. Dat betekende dat hij in de koersen wist wie er voor hem gingen finishen, namelijk de renners die al doping gebruikten, en hij steevast daarachter finishte, voor de anderen die geen doping gebruikten. Dus, gezien de druk die op hem lag, was de keus voor doping een voor de hand liggende optie. Echter, hij twijfelde… voor mij als coach is het niet mijn taak om hem het antwoord te geven, maar hem naar zijn antwoord te leiden. We spraken over de nog niet zichtbare gevolgen van doping op langere termijn (het gevaar voor je gezondheid op latere leeftijd). En tegelijkertijd was er zoals bij Lieuwe Westra het verwoordde: de druk om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen.

In de sportwereld staat het bol van deze voorbeelden, maar is dat ook niet zo in andere contexten. Ik herinner me nog goed dat de druk en invloed van de buitenwereld ervoor zorgde dat ik te hard ging werken, succes nastreefde in plaats van te luisteren naar mijn hart. Ik was ‘in mijn vorig leven’ (mijn leven in de financiële wereld) gepassioneerd en uiterst gedreven, maar ging door mijn drive en enthousiasme wel over mijn grenzen heen (en ik denk ook zeker over grenzen van anderen), totdat mijn fysieke lichaam aangaf tot hier en niet verder. Dat had ik nodig om de ommekeer te maken en leef ik nu vanuit de connectie tussen lichaam en geest. Niet dat het me continue lukt, maar ik luister naar mijn lichaam en herken de signalen als de connectie er even niet is.

De druk van de buitenwereld om te presteren is groot. Ook kom ik veel mensen tegen die de droom van hun ouder(s) of anderen leven. Er wordt veel van je gevraagd en het is een uitdaging om sterk in je eigen schoenen te blijven staan. De verleidingen om je heen zijn groot en kunnen het gemis aan werkelijke vervulling en voldoening maskeren. Zo kan roken een rookgordijn om je heen optrekken en alcohol je in een roes brengen, om maar niet geconfronteerd te worden met het gemis aan het doen wat je hart je ingeeft. Roken, alcohol, maar ook andere verleidingen kunnen een vorm van doping zijn om maar door te gaan en het imago, succes en waardering vanuit de buitenwereld te blijven nastreven. Het lijkt je dan te helpen om je staande te houden ten opzichte van de druk en invloed van de buitenwereld, maar intussen vervormt het je zelfbeeld en ben je niet meer volledig jezelf.

Voor mij was dit voelbaar toen ik mijn eerste intensieve ademsessie onderging in 2001. Ik heb toen ervaren dat er een grote zwarte steen in mijn hartgebied lag, terwijl ik dacht dat ik vanuit mijn hart leefde. Dat bleek een illusie te zijn. De steen nam zoveel ruimte in dat ik niet het volledige contact met mijn hart kon hebben. In deze eerste ademsessie loste een deel van de steen op en in de relaxfase kon ik de tranen van opluchting en intens geluk niet meer stoppen. Wat een bevrijding. Ik ging op pad om te gaan begrijpen dat ‘de sterkste vorm van doping’ onze ademhaling is. Zoals het Latijnse woord inspirare al zegt: inademen van de geest. Bezieling ervaren en een bezield leven beleven komt mede tot stand door een open ademhaling. Dat is voor mij de grootste drijfveer geweest om het pad van de ademhaling op te gaan.

Hoe het met de wielrenner is afgelopen? Gelukkig heeft hij niet gekozen voor doping en is hij zijn hart gaan volgen. Hij stopte met wielrennen en ging doen waar hij blij van werd. Vorig jaar zag ik een artikel in een landelijk magazine met een foto van hem; een andere carrière, waarin hij zijn vervulling en voldoening heeft gevonden. Dat bericht maakte me blij, iemand die is gaan doen wat hij vanuit zijn hart te doen heeft en het pad van bezieling is gaan volgen.

0 Shares